Krämig broccolisoppa med ädelost

 
Krämig broccolisoppa med ädelost
2 portioner
 
300 g broccoli
5 dl vatten
1 buljongtärning
ca 70-100 g ädelost
2,5 dl grädde
salt och peppar
 
Koka upp vatten och buljongtärning. Skölj broccolin och skär ner i små buketter. Lägg ner broccollin i den kokande buljongen. Låt koka tills broccolin är helt mjuk. 
Skär ädelosten i små kuber eller smula, beroende på hur fast den är. Tillsätt ädelost och grädde i broccolin, men spar lite ost till serveringen. Mixa soppan slät med en stavmixer, smaka av med salt och peppar. Låt soppan puttra på låg värme ca 5-10 minuter, tills den tjocknat lite. Servera gärna med örtrostat bröd till.
 

Fjärde advent

Julstöket är i full gång här hemma! Igår tillverkades inte mindre än 5 olika sorters karameller, och här ser ni en av dem: citron- och lakritskarameller.
Alla julklapparna är inköpta och inslagna, och ligger dessutom i tryggt förvar, borta från hundtassar och tänder. Granen är klädd sen en vecka tillbaka. Nu återstår bara att göra lite fler sorters godis, sen är jag redo för julafton. God Jul till er alla!

En kulinarisk resa till barndomen

Jag har inte brytt mig. Jag har liksom ignorerat och förlöjligat. Men nu har det hänt något inom mig. Något har väckt mitt intresse för polsk mat. Den där som jag åt som barn och ung, när jag bodde hemma. Den som mamma lagade. Jag har hittills testat att laga kopytka, rosól, ogórkowa, pierogi, och säkert någon maträtt till. Idag blir det barndomsfavoriten nalesniki z jajkami, vilket direkt översatt betyder pannkakor med ägg. Tja, det är väl ungefär vad det är också, ett slags äggcrêpes som serveras med en tomatsås. Hoppas så att maten blir god!

Forma och håll in!

Vet ni? Det här med skönhetsideal börjar trötta ut mig. Jag själv är ju "lite större" som det så vackert uttrycks. Jag kan sällan eller aldrig handla byxor på den vanliga avdelningen, jag måste oftast gå till vad jag valt att kalla fettoavdelningen. Jag kallar det så, för går du in på Lindex eller H&M eller KappAhl eller någon annan motsvarande kedja och kollar in deras avdelning för "större" kunder så kommer du inte hitta något snyggt. Du kommer istället hitta gigantiska formlösa tält i tvärrandigt. Glöm allt vad spets och volanger och annat som får dig att känna dig kvinnlig heter. Nej, butikskedjornas fettoavdelningar är inte menade att få dig att känna dig fin. De är menade till att få dig att känna dig fet och formlös och otymplig, och det lyckas de oftast väldigt bra med. Därför kallar jag det fettoavdelning.
 
Lyckligtvis finns det butiker på nätet som specialiserat sig på det här med snygga kläder även till oss som är "lite större". Hoppfull googlade jag några sådana länkar och tittade in i deras webshoppar. Gissa vad jag möttes av? Pinnsmala modeller som visar upp kläder för tjocka tjejer. "Slimming underwear" som ska göra dig smalare, forma och hålla in. Är det vad man vill förmedla till oss "stora" tjejer? Att vi inte duger som vi är, att vi måste forma och hålla in för att vara fina?
 
Nå, jag klickade mig vidare i webshopparna för att komma till den avdelning jag egentligen var ute efter - underkläder. Jul och nyår närmar sig med stormsteg och då vill man kanske vara lite extra fin och sexig undertill också. Så nu påbörjade jag jakten på sexiga underkläder för "stora" tjejer. Och samma syn mötte mig. Trådsmala tjejer som visar upp underkläder som skapats för stora tjejer! Slimmande gördlar som formar och lyfter och håller in.  Några få "mulliga" tjejer som visar upp en bh och ett par trosor, men dessa bilder var så svårt photoshoppade att de inte längre visar en rättvis bild av hur en "stor" tjejs kropp ser ut. Budskapet är tydligt. Stora tjejer är inte vackra. Gropar i låren är inte sexigt. Är du lite större än genomsnittet måste du ha slimmande gördlar för att kunna känna dig fin. Du duger inte som du är!
 
 
 
Detta budskap gör mig irriterad, arg och ledsen. Jag själv har alltid brottats hårt mot allmänt rådande skönhetsideal, men slutligen bestämt mig för och lyckats acceptera min kropp som den är. Jag försöker inte ändra den, varför skulle jag? Jag är vacker som jag är, och jag kan också vara sexig - utan slimmande gördlar som formar och håller in!

Mysteriet på Greveholm

Äntligen är julkalendern igång igen! Och ännu bättre är att den i år handlar om Greveholm. Hoppas den blir lika bra som jag minns att den var 1998.

RSS 2.0