Forma och håll in!

Vet ni? Det här med skönhetsideal börjar trötta ut mig. Jag själv är ju "lite större" som det så vackert uttrycks. Jag kan sällan eller aldrig handla byxor på den vanliga avdelningen, jag måste oftast gå till vad jag valt att kalla fettoavdelningen. Jag kallar det så, för går du in på Lindex eller H&M eller KappAhl eller någon annan motsvarande kedja och kollar in deras avdelning för "större" kunder så kommer du inte hitta något snyggt. Du kommer istället hitta gigantiska formlösa tält i tvärrandigt. Glöm allt vad spets och volanger och annat som får dig att känna dig kvinnlig heter. Nej, butikskedjornas fettoavdelningar är inte menade att få dig att känna dig fin. De är menade till att få dig att känna dig fet och formlös och otymplig, och det lyckas de oftast väldigt bra med. Därför kallar jag det fettoavdelning.
 
Lyckligtvis finns det butiker på nätet som specialiserat sig på det här med snygga kläder även till oss som är "lite större". Hoppfull googlade jag några sådana länkar och tittade in i deras webshoppar. Gissa vad jag möttes av? Pinnsmala modeller som visar upp kläder för tjocka tjejer. "Slimming underwear" som ska göra dig smalare, forma och hålla in. Är det vad man vill förmedla till oss "stora" tjejer? Att vi inte duger som vi är, att vi måste forma och hålla in för att vara fina?
 
Nå, jag klickade mig vidare i webshopparna för att komma till den avdelning jag egentligen var ute efter - underkläder. Jul och nyår närmar sig med stormsteg och då vill man kanske vara lite extra fin och sexig undertill också. Så nu påbörjade jag jakten på sexiga underkläder för "stora" tjejer. Och samma syn mötte mig. Trådsmala tjejer som visar upp underkläder som skapats för stora tjejer! Slimmande gördlar som formar och lyfter och håller in.  Några få "mulliga" tjejer som visar upp en bh och ett par trosor, men dessa bilder var så svårt photoshoppade att de inte längre visar en rättvis bild av hur en "stor" tjejs kropp ser ut. Budskapet är tydligt. Stora tjejer är inte vackra. Gropar i låren är inte sexigt. Är du lite större än genomsnittet måste du ha slimmande gördlar för att kunna känna dig fin. Du duger inte som du är!
 
 
 
Detta budskap gör mig irriterad, arg och ledsen. Jag själv har alltid brottats hårt mot allmänt rådande skönhetsideal, men slutligen bestämt mig för och lyckats acceptera min kropp som den är. Jag försöker inte ändra den, varför skulle jag? Jag är vacker som jag är, och jag kan också vara sexig - utan slimmande gördlar som formar och håller in!

Kommentarer
Postat av: Anon

Man undrar vem som sätter dessa "ideal".... för ni är fan också sexiga! Och det ska ni ALDRIG behöva tvivla på!

Svar: Tack! Det är lite det jag vill få fram. Att alla är olika, och alla är sexiga på sitt sätt. Stor eller liten, tjock eller smal, mörk eller ljus. Att bara visa smala långa kroppar är inte sunt, men framförallt diskriminerande.
operationviktminskning.blogg.se

2012-12-15 @ 17:13:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0